Volgend weekend weekend is het weer zover; de klok wordt verzet. Het zomeruur is bedoeld om het aantal uren daglicht meer in overeenstemming te brengen met het leefritme van de mensen en zo energie te besparen. Of het werkelijk zo is dat men op die manier energie bespaart, wordt steeds meer in twijfel getrokken. Tegenstanders van de zomertijd voeren aan dat de het extra zomeruur ook meer kosten voor airconditioning met zich meebrengt. Hoe het ook zij, de klok zal een uur vooruit gezet worden aankomende zondag en dat is natuurlijk wel iets waar u rekening mee moet houden!

Geschiedenis van het zomeruur

Waar komt het idee van zomertijd eigenlijk vandaan? Vanuit de oudheid leefde de mens met het ritme van het daglicht mee en de winterdag duurde gewoon korter dan in de zomer. Later, met het idee om brandstof te besparen (in eerste instantie waren dat kaarsen en petroleumlampen) kwam het idee om de tijd aan de mens aan te passen in plaats van andersom. De eerste die met een voorstel hierover kwam was de Nieuw-Zeelander George Vernon Hudson in 1895. In 1907 kwam de Engelsman William Willett met zijn pleidooi ‘Waste of Daylight’ maar hij kreeg de Britse regering niet over de streep getrokken.

Het waren uiteindelijk de Duitsers die tijdens de Eerste Wereldoorlog, de zomer van 1916, voor het eerst de klok vooruit zetten. Sindsdien werd gedurende verschillende perioden in Europa de zomertijd toegepast. Vanaf 1977 werd het zomeruur in Nederland en België, naar aanleiding van de oliecrisis in 1973, vast gebruik.

Omschakelen naar zomeruur

Hoewel sommige mensen er meer moeite mee hebben om op de zomertijd over te schakelen dan anderen, zijn de meesten er al na 1 of 2 dagen aan gewend. Kunt u ook nooit onthouden of de klok nu voor- of achteruit gezet moet worden? In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit en in het najaar ‘wint-er-tijd’, want dan gaat de klok een uur terug en heeft u dus een uurtje extra!

Veel computers en klokken passen de tijd automatisch aan, maar vergeet vooral niet uw wekker aan te passen zodat u maandag niet te laat bent voor van alles en nog wat. Denk ook aan andere zaken die aangepast moeten worden, zoals de timer van uw  lichtreclames of de verlichting van uw reclameborden of spandoeken, zodat deze op de juiste tijden aan en uit gaan!

Niet vergeten dus: in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart wordt de klok een uur vooruit gezet en begint de zomertijd!