Doopsuiker: een bijzondere traditie

Er hebben zich in de loop der jaren nogal wat tradities gevormd rondom zwangerschap en de geboorte van een kindje. Zeker als het om geschenken gaat! Niet alleen zijn de cadeaus voor de nieuwe ouders en de baby zeer belangrijk, ook wordt er vaak gedacht aan een kleinigheidje voor de aanwezigen. In België, en met name in Vlaanderen, is het geven van doopsuikers of suikerbonen anno 2017 nog heel gewoon. En dat terwijl het al gedaan wordt sinds de Middeleeuwen… Hoe bijzonder!

Wat is doopsuiker?

De doopsuikers (ook wel suikerbonen) die we nu kennen, zijn vaak chocolade ‘bonen’ omhuld met een laagje suiker. Afhankelijk van het geslacht van je baby (of simpelweg je smaak) heeft het suikerlaagje meestal de kleur blauw of roze. Tegenwoordig kun je echter alle kanten op met de kleur van deze suikerbonen. Ideaal, want niet iedereen wil zich nog binden aan de ‘typische’ kleuren voor jongens en meisjes. Wil je liever knalgeel, lila of oranje? Deze zijn zeker te vinden, maar kies dan best voor een mooi bijpassend doosje.

Doopsuiker blauw Kai

Ook de verpakking van doopsuiker krijgt doorgaans veel aandacht. We zien bijvoorbeeld steeds vaker dat de suikerbonen worden gegeven in prachtig versierde en bedrukte doosjes.

Doopsuiker doosjes Kai

Een stukje geschiedenis

De eerste doopsuikers waren amandelbonen, gedoopt in honing. De vorm van de huidige suikerbonen is nog steeds gebaseerd op het uiterlijk van de amandel. In het begin werden de doopsuikers (in oneven aantallen, voor geluk) gegeven in puntzakjes. Noemen je grootouders de suikerbonen wel eens ‘kinnekeskak’ of ‘kakkeboontjes’? Dat is niet zo vreemd: de oude traditie is namelijk dat men het kindje op de dag van de doop in een doek wikkelde, waar wat suikerbonen in verstopt waren. Wanneer de doek dan verwijderd werd, vielen de boontjes op de grond en leek het net of ze afkomstig waren uit de luier van de baby.

Zoals gezegd, is de traditie van doopsuiker sterk aanwezig in België. In Nederland is dit iets minder: daar wordt getrakteerd op beschuit met muisjes na een geboorte. Een trend die eveneens veel voor lijkt te komen de laatste jaren, is het geven van een extra kleinigheidje in combinatie met de doopsuikers. Denk hierbij aan een poppetje of figuurtje, een bedrukte sleutelhanger of een andere passende gift.

Doopsuiker nodig? Neem contact op met Design Company

Heb je doopsuiker en wil je dat op een mooie manier weggeven? Dan kun je terecht bij Design Company voor al je druk- en decoratiewerken! Doosjes, potjes, lintjes, geboortekaarten, alles wat je wil gebruiken om suikerbonen aantrekkelijk te verpakken. We kunnen de pakketjes op voorhand afleveren zodat jullie deze al kunnen klaarmaken en vullen met jullie suikerbonen. Wil je groots uitpakken bij het geven van doopsuiker? Dan kan je bij Design Company ook diverse presentatiemanden zoals kisten, tractor, luchtballonnen,… huren. Doopsuikermanden helpen je bij de decoratie en presentatie. Vraag gerust om een vrijblijvende offerte! Hoe meer informatie je al kunt geven, over de producten en de aantallen die je nodig hebt, hoe gedetailleerder onze prijsopgave voor je wordt.

Doopsuiker en beertjes