Drukkers onder elkaar gebruiken natuurlijk een zeker vakjargon. Als je nog niet zoveel af weet van drukwerk, kan het heel vervelend zijn om termen tegen te komen waar je niets mee kunt. Om je daarin een beetje op weg te helpen, leggen we in dit artikel vijf veelgehoorde drukwerk termen voor je uit!

Gelijmd

We spreken over gelijmd wanneer losse bladen rechtstreeks in de rug van de omslag worden gelijmd. Deze manier van binden wordt vaak gehanteerd bij grote oplages en boekwerken die niet intensief worden gebruikt. Denk hierbij aan paperbacks. Een lijmbinding van hoge kwaliteit zorgt ervoor dat je magazines of boeken een stevige rug krijgen.

Offset

Er is een verschil tussen offset drukken en digitaal drukken. Offset drukken is één van de meest gebruikte druktechnieken. Hierbij wordt een beeld aangebracht op een plaat van aluminium. Vervolgens wordt de plaat vochtig gemaakt, en alle delen die niet met beeld zijn gevuld, nemen dit vocht op. Daarna wordt er een vettige inkt op de plaat aangebracht. De natte delen van de plaat zullen de inkt afstoten, waardoor de inkt alleen achterblijft op het beeld dat is aangebracht. De inkt wordt daarna op een rubberen doek gedrukt, en vervolgens drukt het doek het beeld weer op papier.

Offset drukken wordt vaak gekozen bij grotere oplages, of bij drukwerk in PMS-kleuren (zie uitleg hieronder over deze kleuren).

Drukwerk in PMS-kleuren

PMS-kleuren

PMS betekent Pantone Matching System. Dit is de naam van een standaard kleurensysteem voor drukwerk. PMS-kleuren worden handmatig gemengd: als je kiest voor een bepaalde kleur, wordt er dus ook echt met die kleur gedrukt. We zeggen dit erbij, omdat dit anders is dan bij full color drukken. Bij full color (ook wel FL) wordt een raster gebruikt dat bestaat uit allemaal verschillende puntjes. Deze puntjes bestaan uit de vier basiskleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. Samen vormen deze puntjes dan de gewenste kleur.

PMS-kleuren

DPI

DPI staat voor Dot Per Inch. Deze eenheid wordt gebruikt om de resolutie van je drukwerk aan te geven. Als je drukwerk van hoge kwaliteit wil laten ontwikkelen, moeten de bestanden die je aanlevert een minimale resolutie hebben van 300 dpi. Als je een lagere resolutie hebt, loop je het risico dat je drukwerk niet scherp genoeg wordt.

Afloop

Als je wil dat er geen witte randen ontstaan langs je drukwerk, moet je rekening houden met afloop. Daarom moet je ontwerp aan alle kanten altijd iets verder (lees: zo’n 3mm) doorlopen dan het formaat dat je gedrukt wil hebben. Het snijden kan namelijk niet op de tiende millimeter nauwkeurig, en we willen graag voorkomen dat er ergens witte randjes te zien zijn. Hoe je zorgt voor afloop in je drukbestand, is afhankelijk van het programma dat je gebruikt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met Adobe InDesign. Heb je vragen, of weet je niet hoe je dit moet doen? Design Company vertelt je graag hoe je je drukbestanden het beste kunt aanleveren als je met ons in zee gaat. Informeer gerust eens vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Drukwerk met afloop