Geboortekaartjes. De één kiest het liefst voor traditioneel, waar de ander zo origineel mogelijk probeert te zijn. Anno 2017 kan eigenlijk alles. Je hoeft niet meer roze te kiezen voor een meisje, en blauw is niet meer standaard voor een jongetje. Er mag steeds meer humor worden gebruikt, gedichtjes worden niet geschuwd en veel mensen kiezen voor een kaartje met een echte foto van hun nieuwe kindje. Kortom: je kunt helemaal doen wat je zelf wilt. In dit blogartikel beantwoorden we drie interessante vragen over geboortekaartjes!

Roze geboortekaartje Sara

Hoe lang stuurt men al geboortekaartjes?

Het lijkt zo vanzelfsprekend, een kaartje rondsturen wanneer je baby is geboren. En dat terwijl we het eigenlijk nog helemaal niet zo lang doen! Bovendien is het in veel andere landen niet eens gebruikelijk om een kaart te sturen naar vrienden en familie. In Nederland werden rond 1850 voor het eerst geboortebrieven verstuurd, maar gingen we eigenlijk een eeuw later pas echt kaartjes sturen.

De eerste kaartjes, uit ongeveer 1950, waren heel basic: wit en klein, met als enige opdruk eigenlijk de naam van het kind en de achternaam (en vaak nog de ouders). Er was geen sprake van een afbeelding. In de jaren ‘60 werden de kaartjes al wat meer bedrukt: er kwam een zwart-wit afbeelding op te staan, en ook de namen van broers en zussen werden op de kaart verwerkt.

In de jaren ‘70 werd bruin een populaire kleur om te gebruiken bij geboortekaartjes. De kaartjes zelf worden bovendien groter, en de eerste gekleurde illustraties zijn te zien. Dat trok verder door in de jaren ‘80, waarbij gekleurde afbeeldingen en potloodtekeningen steeds gewoner werden. Ook begon men teksten en gedichtjes in de kaarten te verwerken, waardoor de kaarten een steeds persoonlijker tintje kregen.

Vanaf de jaren ‘90 gingen we eigenlijk in sneltreinvaart naar de traditie zoals deze nu is. Er werd steeds meer mogelijk: niet alleen qua kleur en afbeeldingen, maar ook qua tekst. Mensen gebruikten bijvoorbeeld Engelse gedichtjes, en maakten voor het eerst gebruik van (digitale) fotografie. Anno 2017 ontwerpt men de kaartjes graag geheel zelf, in allerlei vormen, soorten en maten. Het mag soms best een beetje ‘gek’ of bijzonder, dat is tenslotte origineel!

Geboortekaartje Victor

Wat mag niet ontbreken op een geboortekaartje?

Zoals hierboven uitgelegd, is het tegenwoordig helemaal aan jou. Wat vind jij belangrijke informatie om op de kaart te zetten? De naam van het kindje (en de ouders) mag natuurlijk niet ontbreken, evenals de geboortedatum en het adres waar alle felicitaties naartoe mogen. Maar vind jij het gewicht en de lengte van je baby belangrijke informatie? Moet de oudere broer of zus op een bepaalde manier in de kaart worden verwerkt? Dat bepaal je helemaal zelf. Ook kun je zelf beslissen of je bijvoorbeeld een verhaaltje of een gedichtje toevoegt.

Wat wel handig is om te doen, is de visite laten weten wat jullie wensen zijn als het gaat om bezoek ontvangen.

  • Vermeld tijden waarop jullie liever geen bezoek willen.
  • Geef je een kraamfeest? Zet dat dan duidelijk in de kaart.
  • Geef een telefoonnummer door, zodat mensen van tevoren kunnen vragen of ze op bezoek mogen komen.
  • Zijn er spullen die jullie nog goed kunnen gebruiken voor (de verzorging van) de baby? Dan kun je gerust een subtiele cadeautip verwerken in de kaart. Veel mensen weten niet wat ze moeten geven, dus kun je het ze op deze manier gemakkelijker maken.

Wat kun je naderhand doen met de kaartjes?

Je houdt waarschijnlijk wel een paar geboortekaartjes over. Wil je niet dat deze in een doos verdwijnen en niet meer gezien worden? Dan kun je er nog van alles mee laten doen! Zo geniet je langer van het mooie geboortekaartje dat je hebt laten maken. Hier een aantal voorbeelden:

  • Laat je geboortekaartje drukken op een canvas doek.
  • Verwerk de afbeelding van het kaartje op een houten stoeltje of een speelgoedkist
  • Schilder het kaartje (of een specifieke afbeelding) na.
  • Druk je geboortekaartje af op een tegeltje, of laat het op servies schilderen.

Zo zijn er nog veel meer dingen die je met je geboortekaartjes zou kunnen doen! Net als bij het bedenken van je kaartje geldt: wees lekker creatief!

Heb je moeite met het vinden van het juiste ontwerp, of zoek je een professionele partij die de gewenste kaartjes voor je realiseert? Dan ben je bij Design Company aan het juiste adres. Wil je geboortekaartjes combineren met doopsuiker? Ook dan helpen we je graag.