26 okt 2016
oktober 26, 2016

Papierformaten: de ins en outs

0 reacties

Wanneer je als bedrijf (of particulier) met je huisstijl, briefpapier of visitekaartjes aan de slag gaat, moet je vaak kiezen voor een bepaald formaat papier of envelop. Een A4’tje kennen de meeste mensen nog wel, dat is dat papier dat je in de printer stopt. Maar A3, is dat dan kleiner of groter? En wat zijn de standaard afmetingen van een visitekaartje? Om te voorkomen dat je per ongeluk een verkeerde maat kiest voor je product, leggen we je graag wat meer uit over de verschillende papierformaten. Hoe groot is A4 precies, hoe loopt de A-serie verder in grootte en welke formaten zijn er nog meer? Lees snel verder voor de antwoorden.

De opbouw van de A-serie

Als het om papierformaten gaat, bestaan er verschillende series. De meest bekende hiervan is de A-serie. De meest gangbare maat in Europa, die we bijvoorbeeld gebruiken voor brieven, is het A4-formaat. Hoe groot is A4 dan precies? Dan is officieel 297 x 210 mm. De A-serie loopt van A0 tot en met A10. A0 is hierbij het grootst, met een oppervlakte van maar liefst een vierkante meter. De A10 is dan logischerwijs het kleinst, deze heeft een formaat van 37 x 26 mm.

In de A-serie geldt als regel dat elk volgende formaat twee keer zo klein is. Voorbeeld: er passen twee A5-papieren in een A4’tje. Er passen twee A4-papieren in een A3, enzovoort.

B-serie papier formaten

Kom je er met de A-serie papier formaten niet helemaal uit, omdat ze te groot of te klein zijn? Dan kun je ook kijken of een papier formaat uit de B-serie iets voor jou is. B1 is bijvoorbeeld groter dan de A1, maar weer kleiner dan de A0. Zo is er altijd wel een formaat te vinden dat goed past bij je wensen. Ook de B-serie loopt van B0 tot en met B10, waarbij B0 de grootste is en B10 de kleinste. Bovendien is ook hier sprake van de verhouding waarbij elk volgende formaat twee keer zo groot is.

Ga voor vierkant: de carré papierformaten

Wat minder gangbaar in Europa, maar zeer populair in Amerika, zijn de carré formaten. Dit is vierkant drukwerk, dat over het algemeen in vijf verschillende formaten te verkrijgen is:

  • 100 x 100 mm
  • 120 x 120 mm
  • 148 x 148 mm
  • 160 x 160 mm
  • 200 x 200 mm

Juist omdat dit in België minder gangbare maten zijn, is het leuk en verrassend om een carré formaat te kiezen voor je kaart, flyer of andere uiting!

Visitekaartjes

Het standaard formaat van een visitekaartje is 86 x 54 mm. Dit kun je vergelijken met een betaalpasje of creditcard. Natuurlijk kunnen we het begrijpen als je hiervan wil afwijken, voor bijvoorbeeld een speels effect of om echt goed op te vallen. Daar helpen we je dan ook graag bij. Als je nog geen ontwerp hebt, kun je daarvoor ook onze designers inschakelen.

Visitekaartje Design Company

Bij Design Company geven we je natuurlijk graag advies als het gaat om het kiezen van het juiste formaat. Daarnaast kunnen we helpen bij het uitzoeken van de juiste envelop, maar ook bij het bedrukken van bijna ieder product. Laat ons weten waar je naar op zoek bent, dan gaan we samen met jou aan de slag.